top of page

het kortverhaal van

THE 7 SUMMITS

De "Seven Summits" bestaan ​​uit de hoogste bergtop van elk continent. 
Maar waar trek je de grens van "een continent"?  Er zijn verschillende meningen en daardoor bestaan er meerdere "7summit lijsten". Deze lijsten bevatten kleine variaties, afhankelijk van de definitie die voor een continent wordt gebruikt – of in het bijzonder de locatie van de grens van dat continent.

Laten we hier de twee belangrijkste variatiepunten bekijken;

 
De eerste is de Mont Blanc versus Mount Elbrus voor Europa, 
de tweede is Puncak Jaya (Carstensz Pyramid) versus Mount Kosciuszko voor het continent Australië. 

 

De eerste Seven Summits-lijst werd opgeëist door Richard Bass, hij koos de hoogste berg van het vasteland van Australië , maar de wereldbekende bergbeklimmer Reinhold Messner postuleerde een andere lijst ter vervanging van Kosciuszko door de Indonesische Carstensz-piramide.

Noch de Bass, noch de Messner-lijst bevat de Mont Blanc. maar vanuit bergbeklimoogpunt is de Messner-lijst de meest uitdagende. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​
 

Het mooie aan de "Seven Summits" is dat ze een enorme diversiteit bieden in natuur, cultuur en moeilijkheid. 
Elk continent en elke berg is anders en uniek op zijn eigen manier.  
Je kan kan deze bergen gebruiken om te groeien van een beginnende avonturier tot een klimmer

afhankelijk van de klimtechnieken die je gebruikt, 
maar hoe je het ook doet, doe het op een respectvolle manier

ten opzichte van de omgeving en de lokale cultuur. 
 

De keerzijde van de medaille is dat de "Seven Summits" tegenwoordig druk bezocht worden. Landen leggen daarom restricties op en nemen extra maatregelen om de problematiek rond vervuiling  tegen te gaan. 

Aan de andere kant heeft dit wel een positieve invloed op de economie omdat deze beklimmingen extra werkgelegenheid bieden voor de lokale bevolking die hun levensstandaard erop vooruit ziet gaan.
 

Wil je de drukte vermijden dan kan je er natuurlijk ook voor opteren

geen gebruik te maken van gidsen en/of porters en een

andere route te nemen of ze te beklimmen tijdens minder drukke seizoenen...

wat het uiteraard extra uitdagend en leuker maakt :-)


Er zijn geen exacte cijfers hoeveel mensen wereldwijd de 7summits beklommen zouden hebben

  so I narrow it down to the Belgian's list ;-)

​

  • Rudy Van Snick, Carstensz-versie,  1995

  • Robert Huygh, Kosciuszko-versie, 2006, Carstensz-versie,  2008

  • Wim Smets, Carstensz-versie,  2008

  • Willy Troch, Carstensz-versie,  2008

  • Bjorn Vandewege, Carstensz-versie, 2010

  • Jacques Pirenne, Carstensz-versie,  2012

  • Koen Wittevrongel, Carstensz-versie, Kosciuszko-versie, Explorers Grand Slam ( 2009  2011  2018 )

  • Sofie Lenaerts, Carstensz-versie,  2020

DJI_0025.JPG

KILIMANJARO

Mount Kilimanjaro 5895m ligt in Tanzania en is de hoogste berg van het Afrikaanse continent. 
Het is om vele redenen een van de populairste beklimmingen ter wereld en de meest bezochte van de Seven Summits.  

 

De Kilimanjaro is een perfect startpunt om aan de 7summits te beginnen omdat het je kennis laat maken met zowel de realiteit van het leven in de bergen, als klimmen op hoogte terwijl het nog steeds een haalbaar doel is. 
​

Je zult absoluut genieten van de lokale sfeer, liedjes en vriendelijke glimlach van je dragers en gidsen die je altijd graag helpen om "pole pole" te gaan! 

De berg heeft 6 routes die de berg op gaan en 3 routes die doorgaan naar het hoogste punt Uhuru peak. Daarnaast zijn er ook shortcuts, een traverse (north circuit), afdaal routes en zelfs een alpine route die zelden gedaan wordt door de afnemende kwaliteit van de gletsjers)


Kilimanjaro heeft de naam een ​​"walk in the Parc" te zijn en dat is deels waar.. je wandelt ( enkel de passage van de western breach is pittig en niet zonder risico ) en je bent in "een park", maar onderschat nooit de kracht van de hoogte. 


Acclimatiseren is dus noodzakelijk want je zit op bijna 6000m hoogte! Je kunt je trainen & pre-acclimatiseren aan de effecten van de hoogte met behulp van een hypoxic apparaat thuis,

of je kunt meer tijd nemen om Tanzania te verkennen door het kleine zusje te beklimmen; 
Mount Meru 4566m, een prachtige rotsachtige klim met ongelooflijke uitzichten en veel wildlife die Tanzania rijk is.

elbrus_solo_climb_1.jpg

MOUNT ELBRUS

Mount Elbrus 5642m ligt in Rusland en is de hoogste berg van Europa. Het is een uitgedoofde vulkaan met twee toppen die met gletsjers bedekt is. 


Via die normaal route is het een gemakkelijk toegankelijke klim waarvoor je enkel technische basisvaardigheden op het gebied van bergbeklimmen nodig hebt, zoals stijgijzers en self arrest. 
 

Eigenlijk heeft deze berg 4 naderingsroutes, waarvan er 3 naar de hoogste westelijke top gaan. De gemakkelijkste en drukste route ligt aan de zuidkant en de koudere, moeilijkere route aan de noordkant. 
 

Vanwege geopolitieke omstandigheden (mooie verwoording voor "er is oorlog gaande") zijn veel reisorganisaties gestopt met te klimmen in Rusland... maar geen nood, er zijn alternatieven! 
 

Als je van dezelfde hoogte houdt, denk dan aan de berg

Ararat 5137m (Turkije), de berg Damavand 5610m (Iran) of andere 5000 m toppen die Kirgizië, Mongolië, Kazachstan of Tadzjikistan rijk zijn!  

Of je kunt naar de Alpen gaan. De Mont Blanc, 4810m hoog, is de hoogste berg van West-Europa, waardoor het een van de meest gewilde toppen in de Alpen is en zijn plek verdient in de Alpine Big Three, samen met de Matterhorn en de Eiger. 
 

rusland 011.JPG
aconcagua.jpg
aconcagua.jpg

ACONCAGUA

met zijn 6961m is het de hoogste berg in Amerika, de hoogste buiten Azië en dus ook de hoogste van het continent Noord-Amerika.

 

In termen van bergsport is de Aconcagua technisch gezien een gemakkelijke berg als je hem vanuit het noorden, via de normale route, nadert. Hij is misschien wel de hoogste niet-technische berg ter wereld, aangezien voor de noordelijke route geen touwen, ijsbijlen en stijgijzers nodig zijn.

​

 Hoewel de gevolgen van hoogte ernstig zijn, onderschatten veel klimmers de objectieve risico's van de hoogte en van koud weer, wat de echte uitdaging is op deze berg.

​

Naaste de normaal route is nu ook de Poolse Glacier Traverse-route, ook wel bekend als de "Fake Polisch"-route, die door de Vacas-vallei loopt, en ook druk bezocht wordt. Je stijgt eerst naar de voet van de Poolse gletsjer en gaat vervolgens over naar de normale route voor de laatste klim naar de top. Daarna daal je af via de normaal route waardoor je een overstreek maakt van de berg. 

​

Hou je eerder van een klimtechnische uitdaging dan kan de echte Poolse route je misschien bekoren of voor de diehards is er nog de gevaarlijke zuidflank. 

​

Aconcagua is een druk bezochte berg en het populairste seizoen loopt van december tot februari. Je zal dit ook merken aan de prijs van de permit die stijgt in functie van de beste periode om deze berg te beklimmen ;-)

​

Niet straf genoeg? Dan kan je altijd opteren om een record te zetten (zeer populair op de 7summits)

als eerste om...

of als snelste de berg te beklimmen 

​

FKT Aconcagua & other summits

DENALI

Denali 6190 m, (ook nog Mt McKinley genoemd) gelegen in Alaska in het Denali National Park is de hoogste berg van Noord Amerika en wordt beschouwd als een technisch uitdagende berg vanwege de extreme kou

met een groot gletsjergebied.

​

Alle benodigdheden, inclusief afval, moeten door de klimmers zelf worden gedragen.  

Een Denali-expeditie duurt gemiddeld ongeveer drie weken en vindt vooral plaats in de vroege zomermaanden: mei / juni wanneer het weer het gunstigst is en de zon nooit echt onder gaat...

Training in technisch klimmen en gletsjer-terrein is essentieel, dit is echt expeditie-klimmen.

​

De beste en meest accurate informatie kan je het terugvinden op de website van het park met oa alle info over de verschillende routes, afgelopen incidenten, statistieken, permits, weersverwachtingen en conditie op de berg(en)..

kortom all you need to know :  

Denali National Park 

denali sunset.jpg
19366213_1377405442345184_6705522171635216795_n.jpg

CARSTENZ

De Carstensz-piramide, of Punack Jaya, zoals deze bij de lokale bevolking bekend staat, torent 4884 meter uit boven de weelderige Indonesische jungle die een groot deel van Nieuw-Guinea bedekt.

 

Als hoogste punt in Australazië is het misschien niet bijzonder hoog, maar de ruige, harde scherpe rotsen en technische klimpartijen maken dit een lastige berg om te beklimmen.

 

De afgelegen ligging (het gebergte behoort tot het stamgebied van de Amungme, een Papoea-volk) en de occasionele politieke instabiliteit in de regio, kan de reis  tot een heuse

uitdaging maken.

Door die onzekerheid (en de overvallen op expedities of zelfs kidnaping in 2023)  kiezen de meeste outfitters ervoor om de beklimming aan te bieden gebruikmakend van helicopters :-(

​

Je kan misschien dan beter opteren voor de Mount Wilhelm-versie van de Seven Summits die momenteel de veiligste optie is voor klimmers, waarbij reizen naar Nieuw-Guinea worden vermeden.  Mount Wilhelm 4509m biedt als hoogste bergtop in Oceanië een uitstekende expeditie-ervaring in het hooggebergte.​​

 

​

EVEREST

Mount Everest in het Nepalees: Sagarmatha (een hemelgodin) en in het Tibetaans: Chomolungma (Moedergodin der Aarde). 

Ze is met haar 8848 meter de hoogste berg ter wereld en ligt in de Himalaya, juist op de grens van Nepal en Tibet.

​

​Het dak van de wereld trekt zowel ervaren alpinisten aan die haar zonder extra zuurstof en/of sherpa's willen beklimmen, maar ook beginnende klimmers die grote sommen geld willen betalen om de top te bereiken. Voor een klimpermit alleen al betaal je in 2024; 11.000usd. 

​

Er zijn 2 normaalroutes op Everest; via de zuidflank (Nepal) waar hij voor eerste keer succesvol werd beklommen of via de noordkant (Tibet) waar de route technischer en kouder is. Bijgevolg zie je meer aanschuivende klimmers via de Nepalese route.

​

De Himalayan Database meldt dat er tem januari 2024

11.996 topbeklimmingen waren waarvan  5.899 buitenlanders  en 6.097 sherpa's ( waaronder 883  vrouwelijke klimmers.

De sterksten onder hun (224) deden dit zonder extra zuurstof 

Ivm sterfgevallen op de Everest, stierven er 327 mensen (199 westerlingen en 110 sherpa's).  De belangrijkste doodsoorzaken zijn lawines (77), val (75), hoogteziekte (45)

en blootstelling/uitputting (26).  (cijfers Alan Arnette)

 

Van alle toppen boven 8000m heeft Everest misschien de hoogste absolute aantal sterfgevallen, maar toch staat hij onderaan met een sterftecijfer van 1,11%. Annapurna is de dodelijkste van de 8000er, met één dode op ongeveer elke vijftien beklimmingen.

135807841_3640227182729654_8045009735438809739_n.jpg

VINSON

Het Vinsonmassief maakt deel uit van het Ellsworthgebergte. Mount Vinson 4892 m

is de hoogste berg van dit massief, en ook meteen de hoogste berg van Antarctica. Het ligt ongeveer 1300 kilometer van de geografische zuidpool. 

​

De beklimming van de Vinson is technisch niet zo moeilijk, afgezien van de problemen om naar Antarctica te reizen en zich daar naar de Vinson te begeven.

​

Via Punta Arenas kan je op het hel blauw ijs van  Union Glaciar landen met een Boeing 757. Vanuit dit groot basecamp dat door ALE logistics wordt gerund vlieg je met een Haviland DHC-6 Twin Otter naar het basecamp.  

Hier start de aanloop met pulka's naar low camp. Je beklimt daarna via de Branscomb standaardroute via glooiende gletsjers, met sneeuw bedekte hellingen van 45°, tot high camp. Vandaar ga je over een hoogplateau via een spectaculaire graat naar de top.

 

Het binnenland van Antarctica heeft een koud, droog en winderig klimaat. De gemiddelde temperatuur in het middenseizoen in het basiskamp kan dalen tot -35°C.

​

Wil je het plaatje helemaal compleet maken en speelt tijd/geld geen rol, dan kan je reizen zuidpool

Kosciuszko

De Mount Kosciuszko bevindt zich in Nieuw-Zuid-Wales en is met 2228 m de hoogste berg van het Australische vasteland.

Hoewel hij de hoogste berg van Australië is, is hij net als de meeste hoge pieken van het Australisch vasteland niet erg moeilijk te beklimmen. Er loopt een weggetje vanuit de Charlotte Pass, vanwaar het een tocht van 8 kilometer is naar de top. 

De piek kan ook worden benaderd vanuit Thredbo, vanwaar het slechts 6,5 kilometer is. Ook dit is geen moeilijke tocht en er is gedurende het hele jaar een stoeltjeslift beschikbaar.

​

Misschien kan jet het iets uitdagender maken? Beklim hem anders eens in de winter (gewoonlijk van juni tot oktober)

of trek je loopschoenen aan :-)

in  december vindt ieder jaar een ultramarathon plaats onder de naam Coast to Kosciuszko - vanaf de kust tot aan de top van Mount Kosciuszco - een afstand van 240 kilometer.

Kosciuszko

Via bovenstaande video-link krijgt U een overzicht van de 7 summits met informatie over de routes, moeilijkheden, in welke volgorde je ze zou kunnen beklimmen en tips voor je voorbereiding. Deze video werd 3 jaar geleden opgenomen dus sommige info/prijzen zijn misschien niet meer up-to-date.   â€‹

​

Wenst U een live talk over de 7 summits met prachtige beelden ? Neem dan gerust contact met ons op.

bottom of page